پرداخت زکات انسان را از بلایا محفوظ می دارد
خداوند متعال در آیات گوناگون قرآن کریم مومنین راترغیب به پرداخت زکات می فرماید و در آیه 41 سوره حج می فرمایند: الذین ان مکنا هم فی الارض اقاموا الصلوه و اتو الزکاه و امرو بالمعروف و نهوا عن المنکر”.
وقتی مومنین در زمین به قدرت می رسند [که ما آنها را به قدرت رسانده ایم] نماز به پا می دارند، زکات می پردازند و فریضه امر به معروف و نهی از منکر را احیا می کنند. لذا ما می بینیم چهار حکم الهی نماز، زکات و امر به معروف و نهی از منکر در ردیف هم آمده است و ما باید همت کنیم آن را در جامعه اسلامی مان احیا نماییم.
نماز اساس ارتباط انسان با خداست و زکات رمز پیوند با مردم بویژه محرومین و مشکلات و دردها و رنج های آنها است. این دو در قرآن و روایات و ادعیه همواره در کنار هم آمده است. امام صادق (ع) زکات را پل اسلام معرفی فرموده است. یعنی هر کس زکات بپردازد از پل صراط به راحتی عبور می کند. اسلام عزیز تلاش در فقرزدایی و تامین اجتماعی را به وسیله حکم ضروری زکات چاره جویی کرده است.
زکات به معنی پاکیزه و پاک گردیدن و به معنای طهارت نیز است. در اصطلاح فقه اسلامی زکات به مقدار مالی که در راه خدا داده می شود اطلاق می گردد تا بقیه مال پاک شود و رشد کند.
از دیدگاه فقها زکات از واجبات اولیه (فروع دین) و از ضروریات دین مبین اسلام است و منکر زکات در زمره کفار است. زکات مال و جان را پاک می کند و پیوند دوستی بین اغنیاء و فقرا برقرار می نماید و اموال مسلمین را از بلاها و آفت های ناگهانی مثل سیل، زلزله و دیگر بلایای طبیعی محفوظ می کند.
مسئله زکات یک حکم جدی الهی است. درخت ایمان و تقوی شاخه هایی دارد یکی از شاخه های اصلی آن زکات است. همه ما باید تلاش کنیم این امر الهی را احیا کنیم. شایسته نیست در دهه چهارم انقلاب این امر الهی زمین بماند. دادن زکات برکات زیادی دارد که در لسان وحی و منطق ائمه معصومین علیهم السلام آمده است. زکات، زندگی را شیرین و سعادتمند می کند و با پرداخت زکات زمین برکت خود را ظاهر می کند. زکات امانت خداست. خدا فرموده امانت را به صاحبش بدهید. دادن زکات همبستگی و همدردی با فقراست. غضب خدا را از بین می برد و در روایات داریم هفتاد نوع بلارا از انسان دور می کند. این همه بلایای طبیعی که در جهان امروز شاهد آن هستیم به خاطر کفران نعمات الهی و ندادن زکات است. زکات عدالت اجتماعی را محقق می کند، روزی را بیمه و از اتلاف مال جلوگیری می کند.
با زکات می توانیم پاکسازی و خودسازی خودمان را شروع کنیم و بالاخره احیای زکات برنامه صالحان روی زمین است. اصلاح جامعه اقتصادی مان را می توان از احیای زکات شروع کرد.